Informatie Myler Bits

Myler Bits logo

Myler Bits – Wat is een goed Myler bit en welk Level? Waarom en wanneer een Myler bit met tongvrijheid? Verzet op huidige bit? Tongproblemen? Mondproblemen? Paard steekt tong uit? Wat doe ik als mijn paard de tong over het bit gooit? Welke maat is geschikt voor mijn pony of paard?

Voor al deze vragen kun je bij ons terecht. Mail, bel T. 0343-457146 of vul onderstaand formulier in en ontvang ONLINE een persoonlijk en passend GRATIS bit advies van onze Myler bitspecialist.

Myler Bits gratis testen

Myler Bits, het geheim zit in het systeem.

Myler is meer dan alleen een bit! Het is een geheel nieuwe manier om te begrijpen hoe het bit werkt in de mond van het paard. De broers Ron, Dale en Bob Myler uit Amerika zijn ‘s werelds toonaangevende bit ontwerpers die sinds 1985 bekend staan om de paardvriendelijke benadering van bitten met tongvrijheid! Zij hebben een theorie van tongverlichting en tongdruk ontwikkeld door hun eigen paarden te trainen. Deze unieke mondstukken en innovatieve bitringen geven jou als ruiter een uitstekende eenvoudige communicatie met het paard en laten jouw paard ontspannen!

Myler Bit level 2

Waarom een Myler Bit?

Myler bitten zijn ontworpen volgens een heel specifiek systeem, waarbij het paard centraal staat en waarvan de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard vrijheid geeft voor de tong en hierdoor speeksel vorming stimuleert. Bovendien biedt dit systeem de mogelijkheid om naast de keuze van een mondstuk dat correct en passend is voor een bepaald paard ook passende bitringen uit te zoeken, al naar gelang de behoefte aan controle of de discipline waarvoor men het paard gebruikt. Dit alles met 1 belang, het welzijn van het paard!

De filosofie achter het Myler-systeem is gebaseerd op de theorie dat veel vormen van verzet bij een paard toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan teveel druk op de tong.

Paarden “praten” door middel van verzet!

Lichte druk op de tong heeft men soms nodig om een paard af te richten. Zeker een jong en onbeleerd paard dat nog onbevangen is voor alle andere hulpen, mag geen sterkere druk krijgen dan strikt nodig is. Het bit mag niet knijpen of pijn veroorzaken en zeker niet verwonden. Het allerbelangrijkste is wel dat het paard beloond wordt zodra het nageeft op de druk van het bit. De druk op het bit blijft uiterst licht zolang het paard blijft nageven en neemt toe als het paard daarmee stopt.

Het Myler-systeem spreekt van een ‘comfortzone’ (geriefelijke zone).

Hiermee wordt bedoeld dat het paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij het loslaat in het nekgewricht. Het paard zal zich in deze houding op zijn gemak voelen, laat de kaken ontspannen los en wordt niet belemmerd in het kauwen en speekselvorming. Het paard kan niets anders doen dan zijn eigen comfort zoeken op het Myler bit.

Eén van de communicatiemiddelen om paard te rijden is een bit. Een bit is een verlengstuk van de ruiterhand om voorzichtig zeggenschap over het paard te hebben tijdens zijn werk of het een buitenritje is of een Grand Prix oefening. Het bit kan een paard niet africhten. Een mooie africhting heeft tijd nodig, geduld en herhaling. En de juiste hulpmiddelen om te vertellen wat u van het paard wilt. Handen, benen, zit, stem en een goed harnachement. Met dit alles kunt u communiceren en scholen. HET BIT IS SLECHTS EEN HULPMIDDEL IN DE AFRICHTING.

Myler Bit level 1

Overwin het verzet door zachter te gaan met het juiste Bit

Verzet je paard zich op zijn huidige bit? Een paard in verzet kan nooit ontspannen aan de teugel lopen. Herken je één van de volgende punten van verzet?

  • achter de teugel lopen
  • tegen de hand komen
  • neus naar voren steken en geen rem
  • tongproblemen, overactieve mond
  • over de schouder wegvallen
  • op de voorhand lopen

Als je één van de hierboven genoemde tekenen van verzet ziet, is je paard niet ontspannen en komen de hulpen niet zo effectief door als je zou willen. Myler bitten zijn ontworpen als een vriendelijk gebruikerssysteem om het juiste bit bij het paard te zoeken. Immers iedere combinatie van paard en ruiter heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt daardoor om het juiste bit.

Om het juiste bit bij je paard uit te zoeken is het van wezenlijk belang om rekening te houden met een aantal factoren; de mond van het paard, ras, leeftijd, de africhtingsfase, wat gaat goed en wat wil je verbeteren en de ruitersportdiscipline.

Kom je er zelf niet uit of wil je graag een vrijblijvend advies? Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen 2 werkdagen GRATIS een passend en persoonlijk Myler bitadvies.

Myler Bitten level 1 2 3

Wat is het beste bit voor je paard?

Verschillende Levels / mondstukken Myler BITS

Wanneer je op zoek gaat naar het juiste Myler bit voor je paard is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren zoals de mond van het paard, het niveau van africhting, het niveau van de ruiter en natuurlijk de discipline.

Om deze reden heeft het systeem van Myler 3 verschillende categorieën bitten, ook wel Levels genoemd, ontworpen. Ieder Level heeft zijn eigen vorm mondstuk.

Het juiste Myler bit en het juiste Level hangen af van het individuele paard en zijn behoeften. Het is belangrijk om te begrijpen dat het Level-systeem van Myler verwijst naar de mate van controle en druk die het bit uitoefent.

MYLER Bits Level 1 MB02

De anatomische U-vormige mondstukken bij de Myler bits Level 1 geven gelijke druk op lagen en tong. Dit comfort mondstuk heeft de eigenschap van knijpen en weerstand bieden met loslaten. Het naar voren gebogen anatomische mondstuk verspreidt vriendelijk en comfortabel de druk wat slikken vergemakkelijkt. 

De Level 1 bitten zijn super geschikt voor het jonge paard. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven en het opzoeken van de ruiterhand. De ruiter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen en vertrouwen krijgt in het mondstuk van het bit en de ruiterhand. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. De mondstukken bij de Myler Level 1 bitten geven gelijke druk op lagen en tong. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen en dat is op de tong. De tong is een stevige spier die ook signalen kan opvangen en fijne druk kan verdragen. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot.

Myler Level 1 mondstukken zijn ook geschikt voor paarden met een hangend rooster, zeer laag gehemelte, kleine mond en gevoelig gehemelte. Door de anatomische vormgeving van het U-vormige mondstuk ook zeer goede resultaten bij gevoelige mondhoeken en mondhoeken die snel stuk gaan.

Myler Bits Level 2 MB04

De anatomische U-vormige mondstukken bij de Myler Level 2 verspreiden de druk over de hele mond. Maar door de tongpoort minder neerwaartse druk op de tong en het tongbeen. Heeft de eigenschap van knijpen en weerstand bieden met loslaten. Het naar voren gebogen mondstuk met tongvrijheid vergemakkelijkt het slikken.

Myler bitten Level 2 zijn geschikt voor een breed scala aan paarden waar de basis africhting bevestigd is. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht en fijn teugelcontact. De mondstukken van Level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen laat doorkomen. De lichte en brede tongpoort van 5 mm. geeft minder druk op de tong. Dit stimuleert een paard om te slikken en dit geeft weer ontspanning in nek en kaak.

Door de mooie kleine tongpoort ook geschikt voor paardenrassen ( Fries, Haflinger, Fjord, IJslander, Tinker, PRE, Andalusier, Lusitano, enz. ) die in aanleg veel tong, vlezige tong of dikke tong hebben met een kleine mond. Maar ook bij paarden met weinig ruimte in de onderkaak voor de tong.

Myler Bits Level 3 MB05

De anatomische U-vormige mondstukken bij de Level 3 verspreiden de druk in de mond maar dragen grotendeels op de lagen. Heeft een naar voren gebogen mondstuk met tongpoort voor maximale tongvrijheid.  Door middel van dit mondstuk kan er met weinig druk en een zachte hand van de ruiter, zeer gecontroleerd en precies een hulp aan het paard worden gegeven

Dit mondstuk werkt fijn voor paarden die hoog zijn afgericht. 

Voor paarden met tongproblemen of mondproblemen kan een Myler bit met tongvrijheid een goede keuze zijn. Deze bits hebben een uniek ontwerp dat de tong vrijheid geeft en de druk op de tong minimaliseert. Dit kan helpen bij het verminderen van tongproblemen en het bevorderen van een comfortabele mondervaring voor het paard.

Ook voor paarden die snel in verzet komen zodra er teveel druk op de tong komt. Dit kan zijn bij een gevoelige tong en tongbeen, sensibele paarden, paard met een dikke tong, beschadigde tong, weinig plaats in de onderkaak, enz.

Wordt vaak gebruikt bij paarden die de tong over het bit plaatsen of tong uit de mond. Door de iets hoge tongpoort niet geschikt voor paarden met een hangend rooster / laag gehemelte.

Problemen bit paard

De kunst van communicatie tussen paard en hand

Teveel druk op de tong wordt door het paard vaak vertaald in tongproblemen: verzet met hoofd naar boven of beneden eruit, tong over het bit / tong buiten de mond / tong opzij eruit / blauwe tong / tong oprollen / gevoelige tong / druk met de tong tijdens het rijden / overactieve mond met veel speeksel / strak in kaak en hals / enz.

Opbouw Myler Bit

Unieke kenmerken van de Myler bitten

1.Tongvrijheid
Het naar voren gebogen anatomisch mondstuk laat toe dat het paard ongehinderd kan slikken en zet het paard aan te ontspannen. Veel traditionele bitten liggen plat op de tong wat het slikken beperkt en vaak tot verzet leidt. Met de gebogen U-vormige mondstukken verdelen de Mylerbitten de druk gelijkmatig over de tong, lagen en mondhoeken.

2. Speeksel
De Engelse Myler bitten zijn gemaakt van RVS met inlegstrips in het mondstuk om het paard te laten speekselen.

3. Verheven tongpoort
Het mondstuk Level 2 en Level 3 hebben een mooi verheven tongpoort wat gelijke druk geeft op lagen en veel minder draagt op de tong.  Minder druk op de tong en het tongbeen zorgt ervoor dat er meer comfort/ontspanning is in de mond, mond mooi dicht kan blijven, tong op de plek, de hulpen sneller begrepen worden en je paard vertrouwen krijgt in een comfortabel stuur. De tongvrijheid die in elk Myler bit is ingebouwd, beloont het paard en dit is de sleutel tot het leren werken op een ontspannen manier, door na te geven en zijn nageeflijke zelfhouding te ontdekken

4. Comfort mondstuk
Het mondstuk zal duidelijkheid geven doordat bij druk het mondstuk rond naar voren sluit als een stang en weer loslaat als het paard nageeft en ontspant. Het principe van het Myler mondstuk is sluiten / nageven / loslaten = beloning.  Het Myler systeem beloont het paard in zijn nageeflijkheid. Zo leert het paard te ontspannen aan de teugel en in zijn ‘comfort zone’ te blijven. De meeste traditionele bitten hebben een knijpsysteem, zodra het paard los laat blijft het bit knijpen.

5. Beweeglijkheid van het mondstuk
Het is mogelijk slechts één zijde van het mondstuk te bewegen wat duidelijk en eenvoudig is voor het paard. Dit geeft voor de ruiter een super verfijning van de teugelhulp. Links = links en rechts = rechts!

6. Sleuven in de bitring
De sleuven in de bitring geven onmiddellijk resultaat. De meeste traditionele bitten bieden enkel achterwaartse druk, met deze sleuven heeft het paard ook neerwaartse druk. Wat resulteert in een snelle eerlijke reactie. Myler Bits heeft enkele modellen waar deze sleuf is verwerkt in de bitring.

Paard met Myler Bit

Bekijk eerst de paardenmond

Wanneer je, om welke reden dan ook, besloten hebt om een ander bit voor je paard te nemen, bekijk eens goed hoe de mond van het paard in de verschillende details gevormd is. Binnen in de mond, omgeven door kaakbeen, tanden en kiezen, ligt de tong van het paard, een zeer gevoelige en sterke spier. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor eten, drinken en slikken. Er zitten duizenden gevoelige zenuwen in de tong. Er bestaan allerlei soorten tongen, variërend in dikte en breedte. Til de bovenlip aan de zijkant op en kijk zelf eens hoe dik en breed de tong van je paard is. Sommige paarden hebben erg brede, dikke tongen die letterlijk de hele mondholte vullen, zodat er weinig plaats overblijft voor een bit. Sommige paarden hebben een smalle en ondiepe onderkaak en een dunne gevoelige tong. Dit kun je natuurlijk ook vragen aan de dierenarts of tandarts.

Bekijk je paard tijdens het werk en probeer eens te beschrijven hoe hij loopt onder het zadel en hoe ontspannen hij is. Probeer eens te ontdekken, terwijl je hem aan het werk ziet, waar hij met het bit problemen heeft en wanneer hij zich probeert te onttrekken aan de hulpen, zodra er wordt ingewerkt op het bit. Hoe kun je hem voorzien van een prettiger bit om een betere vorm van communicatie te krijgen? Communicatie is de sleutel.

Een bit richt een paard niet af, dat doet de ruiter. Die kan dat alleen maar doen met geduld en door middel van constant herhalen. Een paard een bit aanmeten is niet zomaar een stuk metaal in de mond stoppen, maar een speciaal gereedschap om als mens aan het paard aanwijzingen te geven en controle uit te oefenen over het paard, ten einde het steeds verder te helpen in zijn africhting.

Myler Bits

Hoe doe je een Myler bit in? Algemene adviezen bij de overgang naar een Myler bit

  1. Neem de tijd! Weten of een Myler bit werkt kost tijd, geduld, belonen en veel herhalen. Soms laat een paard binnen 20 minuten weten of dit het geschikte bit voor hem is, maar vaak moet er tussen de drie en de tien keer met het Myler bit gereden worden om zeker te weten of het bit correct is.
  2. 14 dagen het Myler bit thuis testen.  Op deze manier kun je in alle rust en in de eigen omgeving een eerlijk antwoord krijgen van je paard. Niet tevreden? Je kunt het Myler bit retourneren en ontvangt 100% van het aankoopbedrag retour!
  3. Zorg voor de juiste introductie van het bit. Maak bij de introductie van het MYLER bit gebruik van een fijne neusriem en bevestig deze losjes! Als het mogelijk is geen hulpteugels. Je krijgt een beter beeld van het Myler bit zonder alle bijzondere optomingen! Het zoeken naar de “comfort zone” lukt moeilijk en minder als er allerlei beperkingen zijn door de vormgeving van het hoofdstel!
  4. Hoe moet het Myler bit in een hoofdstel? Zit er een goede kant aan? JA….. In de binnenkant van alle Myler bitringen staat de tekst MYLERS = recht en in de andere bitring TOKLAT = links.
  5. Een passend MYLER bit….. is voor ieder combinatie soms weer anders. Hoever is het paard afgericht | Niveau ruiter | Welke discipline | De mond van het paard | Het huidige bit | Uitingen van verzet | Leeftijd en ras van het paard. Ben jij op zoek naar een passend Myler bit maar kom je er zelf niet uit? Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen 2 werkdagen een persoonlijk advies. Wacht niet langer! 

Maten van de MYLER bitten / Mondstukken

Myler bitten liggen een beetje anders dan traditionele bitten omdat ze een opvallende U curve hebben om meer ruimte voor de tong te bieden. Kies de maat die het dichtst bij de meting ligt van het bestaande traditionele bit.

Het is wenselijk bij een Myler bit dat er een klein stukje bit aan iedere kant net buiten de lippen te zien is. Meer dan dat je gewend bent. Dit komt door de U-vormige vormgeving van het mondstuk. Het mondstuk komt om de 1e kies en rond om de mondhoek naar buiten en de bitring zoekt dan de wang als wangsteun. Dit geeft meer zichtbaarheid van het mondstuk van het bit.

Diverse mondstukken van de Level 1 en Level 2 zijn verkrijgbaar in 12 mm en 14 mm dik. De Level 3 mondstukken alleen in 12 mm.

Inlegstrips Myler Bit

Van welk materiaal worden Myler bitten gemaakt?

De Engelse Myler bitten worden vervaardigd van roestvrijstaal. Roestvrijstaal roest niet, is smaakloos, hard en beschadigd daardoor minder snel. De koperen inlegstrips in de uiteinde van de mondstukken bevorderen in de wang de speekselproductie van het paard. Dit is gedaan omdat RVS een droge mond kan geven.

 

Myler Western bitten

De mondstukken van de Western Myler bitten zijn gemaakt van Sweet Iron. Dit is ook een sterk metaal dat zoet smaakt. Door gebruik gaat het mondstuk langzaam roesten. Dit zorgt voor meer speekselen. Ook in deze mondstukken zijn de inlegstrips verwerkt.

DOELMATIGE COMMUNICATIE DOOR HET JUISTE BIT EN EEN ONTSPANNEN PAARD

In de webwinkel kun je alle modellen vinden en bij vragen altijd bellen T 0343-457146!

Wij helpen je graag op de goede weg “Van START tot FINISH”