HELP, een tongprobleem bij mijn paard!

Met grote regelmaat krijgen wij vragen van bezorgde en gefrustreerde eigenaren over hun paard met een tongprobleem.  Denk aan tong over het bit en tong uit de mond.  De aanleuning en training is daardoor moeilijk en lastig, niet fijn om te zien, wordt erop aangesproken, veel goed bedoelde tips & trucks en het kost punten in de proef. Er is van alles geprobeerd en het probleem blijft!

Waarom doet een paard de tong over het bit?

Helaas is er geen eenvoudige magische oplossing, maar er zijn zeker maatregelen die kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat de oorzaak of verergeren van de tongproblemen tot een minimum wordt beperkt. 

Tongproblemen zijn vaak een symptoom van een ander probleem en geen probleem op zich. Paarden spreken met hun mond en daden tegen ons.  Dus eerst moeten we naar de mogelijke oorzaken kijken en de oorzaak van het probleem proberen te achterhalen. We kunnen een hele rij van aandachtspunten geven o.a. pijn in de rug of lichaam / tandheelkundige afwijkingen / tongschade / trauma / angst of stress / niet voldoende voorwaarts / aanleuning / onrustige hand / wanneer, waar en met wie / is het alleen thuis of op wedstrijd / niet passend hoofdstel of bit / gewoonte / slechte ervaringen / enz. enz.

De paardentong

Binnen in de mond, omgeven door kaakbeen, tanden en kiezen, ligt de tong van het paard, een zeer gevoelige en sterke spier. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor eten, drinken en slikken. Er zitten duizenden gevoelige zenuwen in de tong. Er bestaan allerlei soorten tongen, variërend in dikte en breedte. Til de bovenlip aan de zijkant op en kijk zelf eens hoe dik en breed de tong van je paard is. Welft de tong naar buiten over de lagen? Schat eens in hoeveel ruimte er in de mond voor een bit overblijft. Als de tong erg dik is, zal er minder contact zijn van het bit op de lagen. Een bit werkt in op de tong door de gevoeligheid van de tong te gebruiken. Als er door het bit druk op de tong wordt uitgeoefend, voelt het paard dit niet alleen, maar hij zal er zeker op reageren. Door druk te gebruiken, werkt ieder deel van het bit op bepaalde gebieden van de mond en hoofd om te communiceren, oftewel hulpen door te geven. De tong kan dus zeker heel gemakkelijk beschadigd worden door een niet passend bit. Met het juiste bit, een gedegen africhting en tijd, zou het zo simpel moeten zijn. 

Maar helaas ………… zo simpel is het vaak niet!

Als alle andere wegen zijn uitgeput en lichamelijke mogelijkheden zijn zoveel mogelijk uitgesloten en het paard doet NOG STEEDS ‘dat ding’ met zijn tong ……  bel, maak een afspraak of kom langs zodat we samen kunnen kijken of we het paard comfortabeler kunnen maken met een beetje verandering!

Bitten waarmee wij veel succes en positieve verbeteringen zien met betrekking tot paarden met tongproblemen zijn: MYLER BITTEN

Welk bit voor een paard met dikke gevoelige tong? 

Myler Bits. Deze mondstukken houden rekening met de gevoeligheid van de tong en lagen! Natuurlijk is iedere paard anders en kun je niet altijd een tongprobleem op dezelfde manier oplossen of verhelpen. Maar een Myler bit zal zeker een verbetering en positieve verandering geven voor een fijne verbinding, rustigere aanleuning en gesloten mond met de tong op de goede plaats.

Wat is het Myler bit systeem

  • Door de unieke anatomische U-vormgeving van het Myler mondstuk en het rechts/links onafhankelijk stuur van het Myler bit zal je paard een makkelijk en eenvoudig bedienbaar stuur krijgen. Dit betekent dat wanneer je een halve ophouding maakt met je rechterhand, of wanneer je met je rechterhand stuurt, je ook echt alleen de rechterkant gebruikt. Dit resulteert in begrijpbare hulpen en rustiger in de mond! 
  • Het mondstuk heeft een mooi verheven tongpoort wat gelijke druk geeft op lagen en veel minder draagt op de tong.  Minder druk op de tong en het tongbeen zorgt ervoor dat er meer comfort/ontspanning is in de mond, mond mooi dicht kan blijven, tong op de plek, de hulpen sneller begrepen worden en vertrouwen krijgt in een comfortabel stuur.
  • Het mondstuk zal duidelijkheid geven doordat bij druk het mondstuk rond naar voren sluit als een stang en weer loslaat als je paard nageeft en ontspant. Het principe van het Myler mondstuk is sluiten / nageven / loslaten = beloning.  Het Myler systeem beloont het paard in zijn nageeflijkheid. Als het paard nageeflijk is zal het bit de tong niet belemmeren, dus het paard aanmoedigen om nageeflijk te blijven. En, met een Myler bit, kan hij gewoon blijven slikken. De tongvrijheid die in elk Myler bit is ingebouwd, beloont het paard en dit is de sleutel tot het leren werken op een ontspannen manier, door na te geven en zijn nageeflijke zelfhouding te ontdekken. Vaak is de tong het eerste gebied waarmee het paard zich begint te verzetten. Dit is het moment om op een zachter bit over te gaan met minder druk op de tong. 

Ideaalbeeld

We gaan het ideaalbeeld voor ogen nemen. Maak een voorstelling van je paard in het werk, mooi nageeflijk. Hij doet precies wat je wilt en toont geen verzet. Geen bijten en kauwen op het bit, geen opengesperde mond, geen naar voren gestoken neus, schudt niet met het hoofd, tong niet over het bit, tong niet naar de zijkant buiten de mond, vlucht niet voor het bit, enz. Kortom, geen enkele vorm van verzet. Je bent samen het toonbeeld van perfectie. Onthoud deze voorstelling, want dat is waar je samen naar toe moet. Met de hulp van tijd, training en het juiste bit. En met dit laatste kunnen wij je zeker helpen.

Een passend MYLER bit….. is voor ieder combinatie soms weer anders. Hoever is het paard afgericht | Niveau ruiter | Welke discipline | De mond van het paard | Je huidige bit | Uitingen van verzet | Leeftijd en ras van het paard | 

Alles houdt verband met elkaar

Als je een nieuw bit uitprobeert, is geduld het antwoord. Bij tongproblemen kan het even duren voor je resultaat voelt van het bit. Je kunt 14 dagen het Myler bit thuis testen om op deze manier in alle rust en in de eigen omgeving een eerlijk antwoord te krijgen van je paard. . Ons advies is om het Myler bit minimaal 5 á 6 keer te gebruiken om je paard aan het nieuwe systeem te laten wennen en om tijdens de test periode alleen het Myler bit te gebruiken omdat het anders erg verwarrend is voor het paard! Wij gaan er vanuit dat er positieve verbeteringen komen in deze 14 dagen maar het kan altijd zo zijn dat het niet aan je verwachtingen voldoet. Het bit kan binnen deze 14 dagen geretourneerd worden en je ontvangt 100% het aankoopbedrag terug! 

Wil jij persoonlijk BITADVIES en GRATIS TESTEN?

Wij helpen je graag op de goede weg “Van START tot  FINISH”.

Voor het juiste MYLER bit advies kun je ons altijd bellen T. 0343-457146.  Wij zijn 5 dagen per week telefonisch bereikbaar. Natuurlijk is het ook mogelijk om samen met je paard,  op onze locatie in Amerongen een afspraak te maken. Ook hiervoor graag telefonisch overleg.

DOELMATIGE COMMUNICATIE DOOR HET JUISTE BIT EN EEN ONTSPANNEN PAARD

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *