Dat is nog niet zo eenvoudig!
“Een goed passend zadel en de juiste singel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De functie van een singel is het op de plaats houden van het zadel, waarbij de schoudervrijheid moet worden behouden.”
In de praktijk komen we regelmatig tegen dat zadels en singels niet de juiste pasvorm of maat hebben voor het paard. Dit kan resulteren in spanning tijdens het opzadelen, schuiven van het zadel, “vervelend” zijn met rijden, plekken in de elleboog maar ook singelnijd. Een niet fijn passende singel of de verkeerde maat zorgt op den duur voor ongemak en pijn.
De belangrijkste punten zijn ….. positie, lengte en aansingelen.
POSITIE SINGEL. Algemeen genomen moet de singel ongeveer een handbreedte achter de elleboog. Als je zadel in de juiste positie ligt, kijk dan naar de plaats van de singel. De singelstoten moet loodrecht naar beneden wijzen en op de “natuurlijke singelplaats” uitkomen.
WELKE LENGTE SINGEL? Vaak wordt de singel te kort gekocht en gebruikt! De gespen moeten royaal voorbij de elleboog. Dit probleem van te korte singels zien we eigenlijk alleen bij de dressuurzadels. Wanneer de gespen op de ribben rusten kan het paard de druk veel beter verdragen. De logica is dan dat de singel zo lang mogelijk moet zijn. Het liefste de gespen net iets onder (max. 4 vingers ) onderkant zweetblad.
De hoogste druk van de singel is bij de gespen en niet onder de buik! Dus als de singel dan eindigt achter de elleboog heb je daar de piekdruk. De elleboog van het paard is super kwetsbaar en gevoelig. Bij een te korte singel is er bij iedere beweging druk door de harde gespen. Dit geeft echt een belemmering met bewegen en paarden kunnen zelfs onregelmatig gaan lopen!
Te lang is natuurlijk ook niet handig en fijn. Bij een te lange singel vervalt de functie van de anatomische uitsparing bij het voorbeen van de singel. Maar het kan ook je zadel of zadeldekje beschadigen
AANSINGELEN, hoe strak moet de singel? Veel ruiters singelen te hard aan!! Loop zelf maar eens rond met een strakke broekriem. Bij het in- en uitademen ( bv met galopperen, springen) gaat een behoorlijke hoeveelheid lucht in de longen en zal de borstkas sterk uitzetten. Een te strakke singel zorgt dus dat de ribbenkast niet voldoende kan worden uitgezet om fijn te kunnen ademhalen. Merk je dat je paard zijn buik al uitzet bij het aansingelen? Dit is een belangrijk signaal van een te strakke singel. Bij een goed passend zadel hoeft een singel niet strak te zitten!
Ook de borstspieren (pectoraalspieren) hebben een belangrijke functie voor het bewegingsapparaat. Deze spieren zorgen er simpelweg voor dat het voorbeen kan bewegen en ze lopen door tot de plaats waar de singel ligt. Een te strakke singel zorgt voor een beperkte beweging van het voorbeen.
Twijfel je over de juiste singellengte?
Maak een foto en ik kijk met je mee! Wil jij advies over de juiste lengte singel? Neem contact met mij op!
T 06-54901580 | [email protected] | Anita Breeschoten
0 reacties